Kindertherapie -
hulp bij opvoeden en opgroeien


Ouders en kinderen zijn zelf vaak goed in staat om problemen op te lossen. In sommige situaties is er iets extra's nodig. Dan kan kortdurende Integratieve Kindertherapie uitkomst bieden. Die is er voor uiteenlopende problemen. Feitelijk voor alles wat kinderen belemmert om zorgeloos kind te zijn.

Gevoelsproblemen

Een kind met gevoelsproblemen is bijvoorbeeld erg bang, boos of bedroefd. Of juist het tegenovergestelde: hij kán niet bang, boos, bedroefd of blij zijn. Ook moeilijk kunnen omgaan met verlies is een gevoelsprobleem. Onderdrukte emoties kunnen zich uiten in lichamelijke klachten, zoals buikpijn of tandenknarsen.

Gedachteproblemen

Soms denkt een kind in steeds dezelfde cirkeltjes, waar het niet meer uitkomt. Dan heeft het gedachten als 'ik kan niks', 'ik ben waardeloos', 'het is mijn schuld' of 'niemand vindt mij aardig'. Een kind kan daarnaast erg worstelen met vragen over zingeving: 'wie ben ik?' of 'wat is de zin van het leven?'

Gedragsproblemen

Agressie en woede-aanvallen, stelen en liegen... dat zijn heel zichtbare problemen waar ook de omgeving sterk op reageert. Andere voorbeelden van gedragsproblemen zijn zich terugtrekken of zich niet kunnen concentreren.

Gezinsproblemen

Als problemen in het gezin nauw samen lijken te hangen met het probleem van het kind spreken we van gezinsproblemen. Vaak vormen ze een vicieuze cirkel waar je als gezin zelf niet meer uitkomt.

Ontwikkelingsproblemen

Een kind is nog volop in ontwikkeling. Die ontwikkeling kan verstoord raken. Denk aan een verstoord eet- of slaappatroon. Ook hechtingsproblematiek hoort in deze categorie.